Craciunul reprezinta una dintre cele mai iubite sarbatori de pe
mapamond, atat pentru semnificatia sa aparte, celebrand nasterea lui
Isus, cat si pentru bucuria de a oferi si primi daruri.
Fiecare popor isi serbeaza Craciunul intr-o atmosfera plina de farmec
si voie buna, in functie de traditiile si obiceiurile care il definesc.
In Portugalia, cina din 24 decembrie este cel mai important moment, se numeste Consoada si reuneste, in limitele posibilitatilor, toti membrii familiei.
Cu cat e masa mai plina de mancaruri, cu atat sarbatoarea este mai reusita.
Felul principal il constituie codul fiert cu legume. Bacalhau e un peste extrem de iubit de portughezi, care poate
fi gatit in mii de chipuri. Acum cateva decenii, era mancarea saracului, insa in zilele noastre situatia s-a mai schimbat. Codul e importat, uscat si extrem
de sarat, din tarile nordice (mai ales Norvegia), apoi e taiat in felii
si vandut. Ca sa poata fi mancat, el trebuie tinut in apa cam o zi intreaga.
Pentru Craciun, se fierbe si se serveste impreuna cu cartofi
fierti, morcovi, ou fiert, varza portugheza (cu foi mari-mari si verzi)
si ce mai pica prin oala. Ajuns in farfurie, se curata de piele si oase
si se desface (asta e tipic pentru cod) in lamele groase, dupa care se
uda din belsug cu ulei de masline si/sau otet balasamic (unii pun si
usturoi crud tocat peste).
Alaturi de Bachalau, in seara de Ajun se mai servesc si creveti, curcan umplut (seara sau a doua zi), caracatita si alte specialitati din peste si fructe de mare. Codul insa este vedeta cinei si nu are voie sa lipseasca!
Dupa ce se servesc preparatele sarate, intra in scena dulciurile. La fel cum la romani cozonacul este nelipsit in perioada sarbatorilor de iarna, la portughezi exista cateva deserturi cu titlu obligatoriu.
Bolo-rei (prajitura regelui) este tot un fel de cozonac cu fructe uscate, stafide, nuci,
care se mananca in toata perioada de Craciun si de dupa, pana pe 6
ianuarie, “dia dos Reis”.
Când se frământă aluatul, se introduce un bănuţ, iar cine găseşte premiul, trebuie să coacă/cumpere prăjitura anul viitor.
Aletria sunt un fel de tăiţei fini, fierţi în lapte, cu unt, gălbenuş,
zeamă de lămâie şi scorţişoară. Desert tradiţional, nu lipseşte de la
masa de Crăciun.
Fatias douradas, un desert inedit si foarte usor de preparat din felii (de paine) aurite in ulei incins, dupa ce in prealabil au fost tavalite prin lapte, scortisoara si zahar.
Orez cu lapte cu scortisoara preparat dupa reteta portugheza care contine cateva ingrediente in plus (lapte condensat si galbenus de ou) care ii dau mai multa dulceata si aroma.
Azevias de Mertola, un desert “călugăresc”, sunt nişte “buzunare” de
aluat, umplute cu o un piure de năut cremos şi prăjite precum
gogoşile. Sunt foarte dulci şi foarte bune!
Crème Brûlée si prajituri cu ciocolata.
Daca nu reusiti sa ajungeti de Craciun in Portugalia, restaurantul Old Lisbon va asteapta in centrul vechi al Sibiului cu un meniu variat de retete 100% portugheze. Aici puteti incerca si o parte din deserturile descrise mai sus dar si vestitul Bachalau, preparat sub mai multe forme.
Si nu uitati, de sarbatori, portughezii isi ureaza "Feliz Natal"! ;)
Restaurant Old Lisbon Sibiu
Strada Targul Pestelui nr.4
Rezervari: 0269 436 467
L-D: 12.00 - 24.00
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu