Fiind înrudită cu bucătăria mediteraneană, gastronomia portugheză tradiţională este în mod notabil influenţată de marea varietate de condimente folosite la pregătirea specialităţilor tipice.
Cele mai folosite mirodenii si condimente sunt: piperul negru, vanilia, scortisoara, sofranul si ardeiul iute piri piri.
Piperul este unicul condiment ale carui fructe
sunt comercializate in patru versiuni diferite. Ele pot fi procesate
astfel ca sa dea varietatile de piper alb, negru, verde si rosu. Alegand
timpul recoltarii si metoda de post procesare, toate cele patru
varietati pot fi, teoretic, obtinute de la aceeasi planta de piper. Piperul negru este fructul recoltat necopt, dar nu
departe de termenul de coacere, si uscat la temperaturi moderate. Cu cat piperul este recoltat mai tarziu, cu atat aroma este mai deosebita.
Vanilia este o plantă cu miros plăcut din categoria mirodeniilor. Vanilia este aromata, dulce, iar gustul este placut, intens parfumat si aromatic. Este un ingredient esential pentru multe retete de prajituri, budinci,
checuri, ciocolate, bauturi, sosuri, produse de patiserie, fiind
folosita aproape exclusiv pentru mancarurile dulci
Scortisoara vine din Ceylon (Sri Lanka) unde in secolul XV au ajuns primii comercianti maritimi, portughezii. Scortisoara este de fapt coaja unui arbust numit Cinnamomum zeylanicum verum.
In trecut prima intrebuintare care i s-a dat scortisoarei a fost aceea
de a masca mirosurile si de a preveni deteriorarea carnii deoarece
aceasta contine substante care impiedica formarea bacteriilor.
Principalul uz dat astazi acestui preţios condiment este cel gastronomic iar in bucataria portugheza, scortisoara ocupa un loc important in topul celor mai apreciate condimente pentru deserturi.
Şofranul este unul dintre cele mai scumpe ingrediente din lume, dar poate schimba gustul oricărei mâncări, din bun în mai bun!
Şofranul este produsul civilizaţiei cretane, care trasformase această
floare într-un panaceu, o plantă sacră, simbol al fertilităţii şi al
cunoşterii.
In bucataria portugheza, sofranul este folosit in retetele cu orez, peste si fructe de mare.
Piri piri este un amestec de condimente foarte iute care se foloseste la
prepararea unor sosuri. Este foarte folosit in bucataria portugheza in
special in retetele cu pui. Amestecul contine: usturoi, sare, chilli, ceapa, busuioc, cayenne.
Daca v-am facut pofta, indrazniti sa porniti intr-o calatorie culinara inedita, la restaurantul portughez Old Lisbon Sibiu de pe strada Targul Pestelui nr.4.
Restaurantul este deschis zilnic intre orele 12.00 - 00.00. Rezervari si comenzi: 0269 436 467
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu